Često postavljena pitanja

Odgovori stručnjaka za međunarodno nasleđivanje

Sačinili smo spisak najčešće postavljanih pitanja.

Ukoliko se odgovor na vaše pitanje ne nalazi ispod, slobodno nas kontaktirajte.

Da. Naša široka mreža partnera uključuje i agencije za nekretnine koje nisu samo specijalizovane u oblasti procene vrednosti imovine radi prodaje, već takođe zakonito zastupaju klijenta u postupku prodaje imovine. U praksi, pojedini klijenti insistiraju da sami potpišu dokumenta, u kom slučaju je to jedini deo postupka koji zahteva prisustvo klijenta.
Naš klijent iz Italije je nasledio kuću od rođaka koji je imao prebivalište u Velikoj Britaniji. Klijent nije govorio engleski. Njegova porodica je bila u Italiji tako da za njega nije bilo svrhe posedovati kuću u Velikoj Britaniji i on je odlučio da proda kuću i podeli prihod između svoje dvoje dece. Prvo, CBSA je izvršio procenu vrednosti nepokretnosti i dao klijentu procenu troškova uključujući i poreze (kako u Italiji, tako i u Velikoj Britaniji). U saradnji sa klijentom, CBSA je zatim pribavio i sredio relevantne dokumente u obe države, završio postupak i organizovao da klijent plati odgovarajuće poreze, a da klijent nije morao da putuje u Veliku Britaniju. Nakon toga, agenti CBSA su pronašli kupca nekretnine, dogovorili prodaju i klijent je samo trebalo lično da dođe u Veliku Britaniju da potpiše kupoprodajni ugovor i organizuje plaćanje. S obzirom da je klijent dogovorio plaćanje naknade tek po uspešno obavljenom poslu, klijent nije snosio nikakve troškove u vezi sa ovim postupkom (osim plaćanja relevantnih poreza) dok nije dobio prihod od prodaje nepokretnosti, jer je dogovoreno da naknada CBSA bude plaćena u određenom procentu od iznosa primljenog nasledstva.
Nasleđivanje imovine u inostranstvu je veoma složen proces, a potencijalni sporovi ga mogu učiniti još složenijim. Naši stručnjaci svojom ekspertizom mogu da Vam pruže pomoć u medijaciji sa drugim naslednicima. Medijacija, kao mehanizam za alternativno rešavanje sporova koji CBSA preferira, pomaže naslednicima da prevaziđu prepreke u komunikaciji i kulturološke razlike, kao i da se ponovo uspostavi kontakt između naslednika na efektivan i isplativ način. Postupak medijacije vodi profesionalni medijator sa iskustvom u oblasti sredstava i metoda koje pruža medijacija, kako bi se utvrdili stvarni interesi i zahtevi naslednika, što u praksi dovodi do donošenja odluke na brži i isplativiji način nego što je to slučaj u tradicionalnom parničnom postupku.
Da, nudimo fleksibilne načine plaćanja naknade. Ukoliko je to u skladu sa lokalnim propisima, možemo da dostavimo ponudu u kojoj bi bilo navedeno da se naknada plaća tek po uspešno obavljenom poslu.
Nasleđivanje imovine koja se nalazi u različitim jurisdikcijama je uobičajeno kod nasleđivanja u inostranstvu i ne bi trebalo da se posmatra kao problem, već radije kao pitanje koje možemo lako da rešimo. Naša mreža koja se stalno širi, angažuje partnere na globalnom nivou koji sarađuju kako bi pružili klijentima rešenja prilagođena datom slučaju. Naši stručnjaci zajedno rade kako ne bi došlo do sukoba zakona, dvostrukog oporezivanja, nepotrebnih troškova i sličnih situacija.
Naša mreža je u procesu širenja. Ukoliko trenutno ne pokrivamo određenu zemlju, naši stručnjaci mogu pružiti savet u pogledu pronalaženja odgovarajućeg rešenja. Koristeći svoje znanje i iskustvo, upravljamo procesom na takav način da ga činimo efikasnijim i jeftinijim.
Kontaktirajte nas